Berättelser som bekräftar.

OM Hästens läkande kraft

Thordis 12 år:


När jag möter hästarna känner jag att allt jobbigt rinner av mig. jag räcker fram min hand mot hästens mule och känner de varma och lugna andetagen. . . . 

stina

Hej,
Nog stämmer det att hästar har en läkande kraft. När jag red som barn tänkte jag nog inte direkt på det. Jag red i ett större stall för storhästar. Hästarna gjorde automatiskt det som ridläraren sa men det var ändå jättekul att rida. Dock var allt runt omkring inte lika kul. Det var ett snobbigt stall och otrevliga stöddiga stalltjejer ”styrde stallet. Som barn trodde jag att det skulle vara så. Många år senare började jag på Raudhetta. Vilken skillnad! Istället för stöddiga stalltjejer möttes jag av härliga människor i alla åldrar som var hjälpsamma, uppmuntrande och goa. Dessutom var det inte snobbigt. Plötsligt blev ridlektioner och Raudhetta något jag längtade efter och mådde oerhört bra av. Tidvis har jag haft det stressigt på jobbet och då har ridskolan varit min avkoppling. Det går verkligen inte att tänka på jobb när man rider.
 
Våren 2016 började jag få en ohållbar arbetsbelastning på jobbet. Stress och press var enorm och det bara eskalerade. Min kropp började efter ett halvår skicka varningssignaler och när hjärnan inte lyssnade började kroppen reagera på olika vis. Förra sommaren kom kraschen. Kropp och hjärna var vid det laget så pass sjuka att jag inte längre fungerade och läkare sjukskrev mig.  När ridskolan drog igång förra hösten var jag tveksam om jag skulle klara av att rida. Första ridlektionerna var som i en dimma. Jag kämpade för att verka normal utåt för jag ville ha en kväll i veckan där jag kunde vara mitt ”gamla jag” (typ rymma från verkligheten). Det gick hyfsat men jag förstod inget av vad ni underbara ridlärare sa på lektionerna. Min hjärna klarade inte ens de mest enkla instruktionerna men jag ville inte sluta. Jag älskar ju att rida! Jag bytte jag taktik: jag försökte se vad de andra gjorde och härmade dem, struntade i hur jag presterade, lyssnade mer på hästen samtidigt som jag fokuserade på att andas. Det gick (jag ramlade inte av i alla fall!), och mitt självförtroende växte. Dessa underbara hästar som bara ger och ger och ger! Under hela hösten gick jag på Mindfulness och MediYoga. Jag lärde mig flera bra tekniker etc. men det var fortfarande kaos i hjärnan och konstant tusen tankar i ett virrvarr. När jag gjorde i ordning hästen och satt på hästryggen märkte jag att kaoset i hjärnan dämpades och kroppen började slappna av. Framför allt var hösten och vintern min värsta tid, jag var extremt osocial och jag var väldigt sällan glad. Ridningen fick mig prata med människor igen och så smått började jag känna glädje. Efterhand kunde jag börja förstå instruktioner igen och saker började falla på plats. Diverse läkemedel, olika former utav stresshantering, samtal med psykoterapeut och läkare har hjälpt mig, men hästar och att komma till Raudhetta har betytt oerhört mycket för mig i min väg tillbaka.
 
Djur har helt klart en läkande effekt och jag önskar att djur används mer i rehabilitering. Tänk om man kunde få ridning utskrivet på recept! Till skillnad från receptbelagda läkemedel har ridning inga otrevliga biverkningar. Dock tror jag i mitt fall att hästar och ridning inte hade haft samma effekt på mig om jag hade hamnat i ett ”snobbstall med stöddiga stalltjejer”! Den fina stämningen och stallkulturen du har skapat på Raudhetta är unik.    
 
Du får gärna dela min berättelse/delar av min berättelse men önskar vara anonym. Det är faktiskt bara Britta i ridgruppen som vet hur jag har mått. Tror jag har lyckats dölja det för alla andra! Britta genomskådade mig efter första lektionen förra hösten men hon är ju en High Sensitive person också. Det går inte att dölja något för henne. Innan sommaren började jag jobba heltid igen. Det tog nästan ett år att kunna komma tillbaka till jobbet. Jag har fortfarande nära gråten när jag pratar om hur jag har mått, hjärnan är inte helt återställd, etc.  men jag är faktiskt helt ok med det!
 
Fortsätt med det fantastiska arbete du gör med att driva en otrolig verksamhet!
 
Önskar dig en härlig helg,
Stina